Skip to content

Att jobba som bröllopsfotograf

“Att jobba som bröllopsfotograf kan väl inte vara så jobbigt? Man behöver inte jobba så många timmar och när man väl jobbar så är det bara en dag i veckan, kanske 2”

Ja, riktigt så är det kanske inte Det är mer jobb än man kanske först tror. Även för mig som inte jobbar heltid som bröllopsfotograf.

För min del så börjar jobbet ett par dagar innan fotograferingen ska ske. Batterier till kameror och blixtar laddas, objektiven putsas. Kollar så att minneskort och annat är “top notch” (som Björn Gustafsson skulle ha sagt).

Sen får man se till att man har några passande kläder att ta på sig. Jag är en tshirt-jeans-kille i normala fall, men är det en porträtt-vigsel-(fest)-fotografering som står på agendan så åker skjorta-mörka-byxan på. Och den där skjortan och byxan får man ibland se till är tvättade och strukna

När dagen med stort D väl kommer så ser jag till att vakna tidigt. Väckarklockan är ställd så man hinner ta en dusch och äta frukost innan förarbetet börjar. Kamerorna packas ner i den stora fina väskan, tillsammans med objektiven och minneskort. Och blixtarna. Och extra batteri till blixtarna. Kommer jag ihåg det så åker det ner några flaskor vatten och något ätbart också.

Ibland händer det är ett par mil att åka till bröllopet men jag ser alltid till att komma iväg i god tid. Att vara tidsoptimist är något jag slutade med för länge sen Om jag dyker upp innan brudparet har jag lyckats, hellre det än att komma försent. Då tar man tillfället i akt och ser sig omkring, kollar passande fotoställen (bakgrunder, ljus) etc. Väl spenderad tid.

Lite beroende på så blir det oftast att porträttbilderna tas innan vigseln. Det är för och nackdelar med detta. Fördelarna är att man är “hel och ren”, sminket sitter som det ska, kostymen är inte lika skrynklig Nackdelen kan vara att man som brudpar fortfarande är lite spända, men det brukar lösa sig. Om jag sen är med och fotar efter vigseln så försöker jag alltid ta lite fler bilder på brudparet. Det är oftast då man får de bästa bilderna. Ljuset är bättre, brudparet är mer avslappnat…

Under vigseln så försöker jag alltid hålla mig där framme till en början. Om det går vill säga. Kan jag så försöker jag sen röra mig så att säga runt brudparet för att få bilder från lite olika vinklar. Finns det en läktare så blir det oftast nån bild eller två därifrån också.

Väl på feststället så tar jag alltid bilder på dukningen samt en del översiktsbilder. Har man tur så hinner man oftast få lite bilder på maten också. Under själva middagen så tar jag dock rätt få bilder. Tycker personligen inte det är jättekul att se på bilder där folk stoppar in mat i munnen. Det blir lite översiktsbilder och liknande istället. Och så passar man ju på att äta själv också.

Under resterande del av kvällen så tar man bilder på talarna, alla glada gäster, bandet om spelar, drycker som dricks, snacks som ätes etc. Och när det väl är dags att dra sig tillbaka så tackar man för sig och tar några sista bilder.

Väl hemma så börjar resten av arbetet. Man kopierar in alla bilderna till datorn. Och sen backar jag upp dessa bilder till 2 andra hårddiskar. Allt hamnar alltså på 3 hårddiskar. Kan vara bra utifall olyckan är framme. Jag backar dessutom upp alla bilder hos Backblaze så om huset skulle brinna ner så kan jag få ändå fram alla bilder.

Och sen är det bara att sätta igång med att gallra ut vilka bilder som ska få en liten finputsning och finputsa dem som blir kvar. Brukar ta några dagar, beroende på antalet bilder som tagits. Har jag tur så får jag designa ett album också. Och har jag varit med under hela dagen så får brudparet en liten överraskning

Så, lång historia kort, det blir några timmars jobb för en bröllopsfotograf ändå. Men jösses vad kul man har under tiden

2013-07-06_lotta_och_joakim-43 (900x401)

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top